Facings

Een facing is een schildje van porselein of composiet dat op de tand wordt gemaakt. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier.

Een facing wordt meestal gemaakt om het gebit te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen je tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.

Bij Tandartsenpraktijk BoLo in Amsterdam west maken we zowel composiet als porseleinen facings. De beste keuze voor u wordt met u besproken, want de voor- en nadelen van de materialen zijn individueel bepaald.

Het plaatsen van een porseleinen facing


Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over je tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een scan van je afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens het tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe facing plaatsen.

Het plaatsen van een composieten facing


Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van je tanden past.

Risico’s

Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden of door (mond)gewoonten zoals nagelbijten, knarsen en klemmen kan het zijn dat de facing los komt of breekt. Neem dan altijd contact op met je tandarts. Neem ook contact op met je tandarts als je na het plaatsen van de facing klachten houdt die na een paar dagen niet over gaan.

 

Kosten

De kosten voor een facing zitten niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.

Neem contact met ons op