Gebitsslijtage

Gebitsslijtage ontstaat door verlies van tandweefsel door oorzaken anders dan cariës (gaatjes, tandbederf). Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar (normale, fysiologische slijtage). Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal (pathologische slijtage). De tanden en kiezen worden dan steeds korter.

Het korter worden van tanden en/of kiezen kan nadelige consequenties hebben voor het hele gebit. De korte tanden beïnvloeden negatief de esthetiek en functie van het gebit. Daarnaast kan gevoeligheid ontstaan bij de gebitselementen door het ontbreken van de beschermende glazuurlaag. Bij vergevorderde slijtage kan zelfs kiespijn ontstaan door ontsteking/afsterven van de zenuw in de holte van de kies.

Werk van tandarts M. B. Aldeiri

Oorzaak van gebitsslijtage

Je gebit kan slijten door twee oorzaken: wrijving, zoals bij tandenknarsen en het kauwen op voorwerpen (attritie of abrasie) of het slijten doordat zuur het tandweefsel aantast (erosie).

 

Behandeling van gebitsslijtage

Bij Tandartsen Praktijk BoLo in Amsterdam west wordt er tijdens de intake gecontroleerd of u slijtage heeft aan uw gebit en indien wel wordt dat opgenomen in het zorgplan.

De behandeling bestaat uit:

Het maken van digitale studiemodellen.

Het maken van een digitale wax-up om vooraf een inzicht te krijgen

Het restaureren van het reeds verloren weefsel door composiet/ porselein

Het maken van een beschermplaat

Neem contact met ons op